.comment-link {margin-left:.6em;}

Pivo, pivečko pěnivé, pivečko zlaté...

úterý, září 21, 2004

Velmi uzitecny vynalez

Jeden americký chirurg si dal nedávno patentovat objev elektronického implantátu, který umožní ženám okamžitě dosáhnout orgasmu, a to nezávisle na sexuálním styku. Doktor Meloy na svůj objev přišel, když jedné ženě přiložil při operaci k páteři elektrody s cílem zmírnit jí bolest. Pacientka v jednom okamžiku, ještě při vědomí, vykřikla a na otázku lékaře, co se děje, prý odpověděla: „Musíte to naučit mého manžela.“

Stimulátor pro ženy, které obtížně dosahují orgasmu, se podle doktora skládá ze stimulačních vláken spojených s generátorem signálu, který má být „menší než krabička od cigaret“ a implantoval by se pod kůži. Doktor předpokládá, že by takovýto přístroj naprogramoval, aby byla nějaká mez pro jeho užívání. Ještě však neví, zda by tento limit mělo být jedno použití denně nebo čtyřikrát do týdne.

Jménem českých pivařů prohlašujeme, že by tento přístroj neměl být neodpovědně svěřován do rukou žen, ale výhradně by s ním měl disponovat muž. Vždyť je to nakonec on, kdo má ženě orgasmus přivodit. Lze si například snadno představit situaci, kdy muž musí odejít do restaurace, a aby žena tolik netesknila, povolí kolem půlnoci jedno zmáčknutí knoflíku, tedy jeden orgasmus. Ženy by pak pro manželovy povinnosti měly možná větší pochopení. A on by se po příchodu z restaurační šichty nemusel, většinou marně, pokoušet o uspokojení nespokojené.

Eliksir Mladi

Jak jinak než Němci, v pivovaru Neuzeller Kloster, vyvinuli pivo, které zpomaluje stárnutí. Stačila kombinace pár vitamínů a minerálů a pivko je na světě. Prodávat by se mělo v potravinách a drogériích. I když nápoj chutná jako pivko, Němci zřejmě budou muset vymyslet jiný název. Již od roku 1516, může být na německém území pivo vařeno jen z ječmene, chmelu a vody.

Vymyslet toto anti-stárnoucí pivko dřív, tak například já, ale jsem si jisty, že i mnozí další, jsme pořád jako miminka.. :-)

úterý, září 14, 2004

Pivo proti alzhaimeru

Nechcete mít Alzheimera?
- Pijte pivo a necucejte hliníkové lžičky.Taky Vám chodí spouta mailů a obrázků, které mají pobavit a mnohé z nás většinou zprudit zahlcením schránky? Ne vždicky je k ničemu. Tenhle jsem našla ve svojí schránce: I v tak vyspělém pivním národu, jako je ten český, má pivo pověst dobrého, ale nepříliš zdravého moku. Když nic jiného, člověk má dojem, že mu díky němu vyroste „pivní pupek“, ztvrdnou játra a změkne mozek... Tato představa je ale dána tím, že nejvíc vidíme důsledky pití piva na ošuntělých pivařích, kteří dávno překročili zdravou míru jeho konzumace (jak říká Jarek Nohavica: „…nikdo neví jak má ten kopec vysokej!“). Ve skutečnosti je pivo zdraví prospěšné. V rozumných dávkách může jeho konzumace dokonce přispět k řešení řady nepříjemných, např. kožních problémů. Koneckonců, za stručným názvem pivo se v řeči odborníků skrývá isotonický nápoj s obsahem vápníku, hořčíků, mnoha vitamínů B a řady dalších důležitých prvků. A to už zní po čertech zdravě. Pojďme se na to podívat podrobněji.

1. Stop dehydrataciK výrobě piva se používá chmel, voda, ječmen a zdravé, pěkně smradlavé kvasnice. Voda přitom tvoří v pivu největší díl - celých 92%. Vzhledem k tomu, že většina z nás má pitný režim špatný a opravdu jen úzká skupina uvědomělých vyloká den co den 2 - 2,5 litru tekutin, je pivo díky obsažené vodě ideální součástí pitného režimu. Na rozdíl od kávy a limonád s příměsí kofeinu. Navíc nepatří k močopudným nápojům, takže díky němu svoje tělo opravdu zavlažujeme - a nevysušujeme {pozn. redaktora: tento fakt se mi nějak nedaří v praxi úspěšně ověřit…:o)) .

2. Zdroj vitamínů BPivo je zcela unikátním zdrojem vitamínů skupiny B. Je jich hned několik a mají vliv na naši pokožku. Prostřednictvím vypitého piva zajišťují její správnou regeneraci. Zlepšují její odolnost, pružnost a regulují funkci mazových žláz. Lékaři pivo doporučují i jako součást léčby při prevenci a léčení ekzémů, akné a lupénky. A kdyby jen to. Výtažky z chmele se dodnes používají v kosmetice a přidávají se do krémů, pleťových mlék a šampónů. Nejde přitom o zázračný objev dnešních kosmetických laboratoří, pivovarské kaly se používaly do léčebných lázní už ve středověku.

3. Pivo nezná stres. Pohoda spojovaná často s pitím piva není jen iluze. Pivo obsahuje relativně malé množství alkoholu, už to ale stačí k tomu, aby fungovalo jako tekutá metla na stres. Samozřejmě to není metla stoprocentně účinná, univerzální a bez rizik. Pravidelné „sosání“ obsahu lahváčů za účelem utopení žalu už nejednoho samoléčitele přivedlo na buben, na záchytku a do protialkoholické léčebny, jako občasná vzpruha pro dobrou náladu je ale pivo ideální. Není divu, když patří do čeledi konopovitých rostlin - stejně jako stará známá marihuana.

4. Infarkte, sbohem!Pivo roztahuje cévy a snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu. Zabraňuje tak infarktům a srdečním nemocem, které pronásledují značnou> část mužské dospělé populace v druhé polovině života. Vědci přitom prokázali, že nejmenšímu riziku infarktu jsou vystaveni muži, kteří vypijí 1-2 piva denně, u vyšších počtů se efekt ztrácí.

5. Nechcete mít Alzheimera?Pijte pivo - a necucejte hliníkové lžičky. Hliník v našem těle má prokazatelně přímou souvislost se stárnutím a s Alzheimerovou chorobou. Naštěstí je tu pivo, které dokáže hliník likvidovat díky obsahu vitamínu B2 a křemíku. První posiluje naši nervovou aktivitu, druhý zamezuje vstřebávání hliníku do organismu.

6. Pivo ničí špeky. Je to k nevíře, ale pivo v rozumných (tedy malých) dávkách funguje i v boji proti obezitě. Při odbourávání alkoholu totiž v našem těle vznikají tzv. volné radikály, které se podílejí na rozkládání tuků. Pivo je díky tomu ideálním společníkem při shazování kil. Samozřejmě, že samo to nezvládne. Nejprve musíte cvičením nastartovat spalování tuků a pak už jen do sebe hrknout skleničku piva a celý proces tak o něco prodloužit. To zíráte!

7. Chraňte si kostiAlkohol i další látky obsažené v pivu zpomalují uvolňování vápníku z kostí. To je důležité pro každého z nás, nejvíc ale pro ženy, které se potýkají s negativními projevy menopauzy. Občasná sklenice piva jim tak může v boji s osteoporózou a podobnými onemocněními kostí a kloubů jen pomoci.

8. Kyselina listová.......je další důležitou složkou piva. Vědět by o ní měly především ženy, toužící otěhotnět. Nedostatek kyseliny listové totiž podle posledních průzkumů zvyšuje až o 50% (!) riziko výskytu rozštěpu páteře a patra u novorozenců. To už za občasné přihnutí si stojí. Jak vidno, pivo je zcela unikátní nápoj, který zdaleka neslouží jen k osvěžení. Celkem obsahuje kolem 2000 složek a výzkum jejich vlivu na člověka zatím nebyl ukončen. Odborníci tvrdí, že teoreticky může každý muž vypít bez obav 1-2 piva denně, žena 1- 1,5. Pěkná čísla, rozhodně z nich ale nevyplývá, že bychom měli v rámci výzkumných tahů lemtat pivo od rána do večera. Pivo přece jen obsahuje kromě výše uvedených zdravých látek i návykový ethylalkohol. A proto pro ně platí to, co už kdysi tak kouzelně zaznělo v pohádce Byl jednou jeden král: "Přiměřeně, přiměřeně."

V tom je největší fígl - a pro řadu lidí taky největší problém. Příjemný odpolední odpočinek nad oroseným mokem. Zvlásť když víte že je lék ...

Pupky nejsou od piva :)

OBEZITA: Italská studie mění pohled na tloušťku
Někteří muži jsou už dědičně naprogramováni tak, aby se u nich postupem věku vytvořil velký břich, zpravidla vykládaný jako důsledek nemírného pití piva. Hodně to ale záleží na životosprávě. Určitá genetická varianta (polymorfismus) označovaná DD souvisí u stárnoucích mužů se zvyšováním tělesné hmotnosti, hromaděním tuku v oblasti břicha a zvyšováním krevního tlaku. Zjistili to vědci z neapolské univerzity při širší studii srdečních onemocnění, které se podrobila tisícovka mužů italské společnosti Olivetti ve věku 25 až 75 let. Muži s genetickým typem DD měli podle ní více než dvojnásobnou pravděpodobnost, že během dvou desetiletí získají nadváhu než muži s jiným genotypem. Autoři ovšem zdůraznili, že zkoumali italské muže a výsledky nelze paušalizovat. Kromě toho je třeba další výzkum, který by určil souvislost mezi určitými geny a obezitou. Podle mluvčí Americké asociace obezity (AOA) se na genetických souvislost sice ještě musí pracovat, ale obezita je nepochybně chronická nemoc. Pro BBC k tomu dodala: "Porozumět genetickým předpokladům pro nadváhu představuje výchozí krok ke stanovení prevence obezity a léčebných postupů a k sejmutí stigmatu, že je vždy selháním jedince."