.comment-link {margin-left:.6em;}

Pivo, pivečko pěnivé, pivečko zlaté...

úterý, října 05, 2004

Přehled druhů piva, vol. II

Ale
Tento pojem je souborným názvem pro svrchně kvašená piva vařená v britském stylu. Toho názvu se však často zneužívá. Klasické ALE by mělo mít barvu jantarovou. Chuť bývá většinou hořká, až nasládlá, ale vyloučena není ani chuť nakyslá. Většina piv je poměrně plná a ovocná. Existují další druhy piv typu ALE : např. ale Mild, ale Bitter, ale Belgické pivo, ale Skotské

Amber
jde jen o speciální typ belgických nebo amerických piv typu ALE. Zdůrazňuje se tu však jen jeho specifické zbarvení.

Saison (ale)
jde o typ ale. Je přirozeně upravované svrchně kvašené. Vyrábí se ve Valounské části Belgie a na belgicko-francouzských hranicích. Podává se se sklepovou teplotou a má objemový podíl alkoholu kolem 5%.

Mild ale
Oblíbené zejména ve střední části a na severozápadě Anglie. Bývá hnědé (temně) a karamelovou příchutí. Mělo by být jen jemně chmeleno. Jde o nejlevněji svrchně kvašené pivo. Podíl alkoholu se pohybuje kolem 2,5-3,5%. Podává se se sklepovou nebo s pokojovou teplotou. .

ale Bitter
Pivo výrazné měděné barvy. Je mnohem více chmelené než většina piv na světě. Někdy mimořádně hořké, v konzistenci velmi často plné. Má nízký obsah oxidu uhličitého. Objemový podíl alkoholu je 3-3,5%. Jde o anglický národní nápoj podávaný při pokojové teplotě

ale Belgické pivo
je vlastně obdobou anglického a má také srovnatelný charakter. Belgiské je však trochu více kořeněné a je živější. Belgičan pojmenuje své pivo termínem ale, pokud je jantarové barvy a svrchně kvašené a nemá-li příliš vysoký obsah alkoholu. Belgická piva ale jsou velmi vhodná pro uhašení žízně místo piv plzeňských.

Burton pale ale
Je živé pivo, lehce nakyslé, se silnou příchutí chmele. Tento typ je někdy znám pod názvem India pale ale, což je reminisance na dávný velký koloniální obchod. Pale ale se v síle různí, ale většinou se jeho objemový podíl alkoholu pohybuje kolem 5%.

Skotské pivo ale
Toto pivo bývá plné a zakulacené, většinou dosti tmavé, sladké a se sladovou praženou příchutí. Toto pivo se pomalu přestalo vyrábět ve Skotsku a tak se nyní vaří spíše ve Francii a Belgii. Nejsilnější piva tohoto druhu se nyní prodávají v Belgii s objemovým podílem alkoholu 7%. Podává se s pokojovou teplotou.

Alt
Jde o spodně kvašené pivo nejčastněji vyráběné v Německu. Alt=Starý : tyto piva se nechávají 3-8 týdnů dozrát "za studena". Barva je nahnědlá (ale není pravidlem), chuťově je jemné, mírně nahořklé, může připomínat chuť lehce praženého sladu. Opět existují další typy piva ALT :

Dusseldorfer, Düsseldorfer alt
Pivo se svrchní fermentací s výraznou měděnou barvou. Pije se především v okolí Düsseldorfu a v něktarých dalších mětech severního Porýní a Vestfálska. Je to jakýsi druhý bratranec britského svrchního nadkvasného, je však v chuti méně vinný. Objemový podíl alkoholu je vyšší než 4%. Podává se se sklepovou teplotou, někdy se prokládá ovocem.

Vídeňský typ (březňák, Marzen)
vyrábí se spodní fermentací. Bývá jantarově nažloutlý a nadprůměrně silný. Objemový podíl alkoholu se pohybuje kolem 5,5% a podává se s pokojovou teplotou.

Přehled druhů piva, vol. I

Světlé neboli pivo plzeňského typu je charakteristické především pro Česko. Bývá lépe a silněji vychmelené, obsahuje velké množství oxidu uhličitého díky němuž také dobře pění. Většinou se vyrábí ze sladu plzeňského typu a bez dalších náhradních přísad.

Tmavé tzv. bavorského typu, je hnědé nebo černohnědé barvy. Bývá méně chmelené a sladší. Vyrábí se ze sladu bavorského nebo mnichovského typu a přidávají se tam různé speciální sladidla (barvyva, karamel...).

Řezané Trocha světlého, trocha tmavého a je to:-)

Diabetické obsahuje snížený počet sacharidů (pod 0,75g na 100ml), vyrábí se překvašením, často však má vysoký obsah alkoholu (desítka až 4%, dvanáctka až 5% alkoholu)

Nealkoholické pravděpodobně bylo vyrobeno ze solidarity k řidičům, kteří když ucítí pivo, tak se neznají:-) Vyrábí se například vakuovou destilací, kvašením pomocí náhradních surovin nebo nízkým stupněm překvašení

Pilsener (Plzeňské) Tento typ piva poprvé uvařil Josef Groll (5.10.1842) v Plzni. Šlo o spodně kvašené pivo s výraznou chmelovou hořkostí a lehkou sladovostí s květinovým aroma. V dnešní době jde o lehce neutrální pivo. Bývá označeno zkratkou -Pils). Objemový podíl alkoholu se pohybuje kolem 4,5-5% (Pilsner Urquell má dokonce pouze 4,4% - což je nejméně ze všech piv plzeňského typu). Pivo se podává chlazené, minimálně však 8 stupňů Celsiových.

Münchener (Mnichovské) je mezinárodně uznávané tmavě hnědé nedoslazované sladové pivo. Vzniklo v Mnichově, kde se nejčastěji označuje jako "černé" (dunkel - ležák), protože se vyrábí i jeho světlejší obdoba. Objemový podíl se pohybuje kolem 4,1% a podává se se sklepovou teplotou (tmavé) nebo mírně chlazené (světlé).

Dortmunder je od plzeňského piva trochu plnější (barvou i chutí), je zde menší podíl chmele a trochu jemnější. Někdy se označuje zkratkou Dort (Nizozemsko, Belgie - více alkoholu a je sladší) nebo Export. Objemový podíl alkoholu je 5% a podává se mírně chlazené.

Kölsch Je to svrchně kvašené pivo s pevnou linií, pojmenované dle německého města Kolín nad Rýnem. Světlé pivo, lehké a jemné, ale se silným obsahem oxidu uhličitého. Má kolem 5% alkoholu a může se vařit s malým množstvím pšeničného sladu. Kölsch je chráněný druh s pevně stanoveným obsahem a metodou vaření. Pozoruhodná schopnost tohoto piva je zklidnit žaludek. Podává se se sklepovou teplotou a s párkem.

Duvel Tento "čert" je typickým belgickým pivem. Někdy můžeme slyšet název těžké světlé belgické pivo . Připravuje se svrchním kvašením, což zaručuje vyšší podíl alkoholu a ráznou chmelovou hořkost. Může se pít jak studené tak při pokojové teplotě.

Porter Jde o londýnské pivo vyráběné z opraženého, nesladového ječmene a silně chmelené. V dnešní době se vyrábí spodní fermentací-kvašením hlavně jiných zemích než v Anglii. Alkoholový podíl se pohybuje kolem 5-7,5% a podává se se sklepovou teplotou.

Kouřové pivo Slad z těchto piv se suší nad kouřem ze dřeva (nebo rašeliny). Mohou to být spodně i svrchně kvašená piva. Vždy je u nich charakteristická kouřová chuť. Tento styl se vyskytuje především u německého Bamberku a okolí, ale můžeme je nalézti ve Skotsku, ve Francii a dokonce i na Aljašce.

Brown Beers Proslavilo se zejména v Anglii a Belgii. Má charakteristickou jemnou, suše nasládlou chuť. Tmavé, svrchní nadkvasné je tadičním typem piva v Británii. Je dost sladké a může obsahovat až 6% alkoholu. Podává se s pokojovou teplotou

Bock Jeho původ sahá do Dolního Saska, ale v současnosti se spíše vyrábí v Mnichově. Tento druh je spojen s ročním obdobím - podzimní pivo. Jde o spodně kvašená piva s vyšším obsahem alkoholu (kolem 6%) a výrazné sladové sladkosti.

Doppelbock vyrábí se pomocí spodního kvašení. S tímto typem výroby přišli italští mniši v Bavorsku. Názvy těchto typů piv většinou končí na -átor. Objemový podíl alkoholu je vysoký 7,5-13% a podává se mírně chlazené nebo při pokojové teplotě.