.comment-link {margin-left:.6em;}

Pivo, pivečko pěnivé, pivečko zlaté...

úterý, dubna 12, 2005

Boj proti alkoholismu - Čínská šalvěj

Italští vědci zjistili, že čínská odrůda šalvěje má zajímavé vlastnosti, které by bylo možné využít při léčení alkoholismu".

"Jsme připraveni zahájit klinické pokusy na lidech," řekl profesor Giancarlo Colombo z Neurologického ústavu v Cagliari. Zároveň ale zdůraznil, že "nejprve je třeba získat zelenou pro toxikologické testy, což si může vyžádat několik měsíců".

Colombův tým pracuje na ověřování vlastností čínské byliny Salvia Miltiorrhiza už deset let a jako pokusná zvířata používá laboratorní krysy. Vědci dopěli ke zjištění, že u těchto zvířat je sklon ke konzumaci alkoholu výrazně menší, pokud je jim podáván výtažek ze sušených kořenů čínské šalvěje.

Tuto rostlinu běžně využívá nejen čínská kuchyně, ale i tamější tradiční lidová medicína.

Podle studie, jíž Colombův tým zpracoval, šalvěj "zpomaluje u krys, které předtím nebyly vystaveny vlivu alkoholu, získání návyku na alkohol". Vědci také zjistili, že podávání výtažků ze šalvěje omezuje u krys chuť na alkohol a po delším abstinenčním období potlačuje touhu po zvyšování množství konzumovaného alkoholu.

Šalvěj tak například může pomoci nemocným osobám ve snaze skoncovat s pitím alkoholu. Umožní jim také, aby si třeba vychutnaly skleničku vína, aniž by pocítily potřebu vypít celou láhev, ujišťuje profesor Colombo.
http://www.doktorka.cz/run/redsys/drogy/r-art.asp?id=2724

pátek, dubna 08, 2005

Šťávy pro regeneraci (alkoholikova) organismu

Nadměrná konzumace alkoholu může způsobit selhání jater, poruchy slinivky břišní, demenci, poškození srdečního svalu a dalších tkání. Existuje několik zeleninových šťáv, které mohou pomoci ozdravit tyto orgány. Je však nutno pořídit si kvalitní odšťavňovač a pravidelně kupovat větší množství zeleniny pro přípravu čerstvých šťáv.

Šťáva ze zahradní řepy obsahuje organické minerální soli, které obnovují buněčné tkáně, jež byly dlouhodobou konzumací alkoholu vážně poškozeny.Řepnou šťávu je vhodno naředit lahodnou mrkvovou šťávou či šťávou z listové zeleniny. Řepná šťáva je nejvíce posilující nápoj pro oslabená játra.

Zeleninový koktejl, namíchaný ve stejném poměru ze šťávy ze zelených fazolových lusků a šťávy z rajčat, může také ozdravit játra poškozená dlouhodobou konzumací alkoholu. Pro přípravu šťávy ze zelených lusků používáme celé lusky i se stopkami. Do mixeru či odšťavňovače přidáme malé množství vody.

Čerstvá zelná šťáva je vynikajícím prostředkem jak pro alkoholiky tak i pro lidi, kteří mají problémy s játry nebo žaludečními či dvanácterníkovými vředy. Tato šťáva napomůže překonat i kocovinu. K přípravě můžete použít zelí červené i bílé. Z poloviny středně velké hlávky připravíte jeden šálek šťávy. Při pravidelné konzumaci je dobré jídelníček doplnit řasou chaluhou bublinatou, která dodává organismu jód. Častá konzumace zelí může v organismu totiž snížit zásoby jódu, které jsou důležité pro správnou funkci štítné žlázy.
http://www.doktorka.cz/run/redsys/vyziva/r-art.asp?id=254