.comment-link {margin-left:.6em;}

Pivo, pivečko pěnivé, pivečko zlaté...

úterý, října 05, 2004

Přehled druhů piva, vol. I

Světlé neboli pivo plzeňského typu je charakteristické především pro Česko. Bývá lépe a silněji vychmelené, obsahuje velké množství oxidu uhličitého díky němuž také dobře pění. Většinou se vyrábí ze sladu plzeňského typu a bez dalších náhradních přísad.

Tmavé tzv. bavorského typu, je hnědé nebo černohnědé barvy. Bývá méně chmelené a sladší. Vyrábí se ze sladu bavorského nebo mnichovského typu a přidávají se tam různé speciální sladidla (barvyva, karamel...).

Řezané Trocha světlého, trocha tmavého a je to:-)

Diabetické obsahuje snížený počet sacharidů (pod 0,75g na 100ml), vyrábí se překvašením, často však má vysoký obsah alkoholu (desítka až 4%, dvanáctka až 5% alkoholu)

Nealkoholické pravděpodobně bylo vyrobeno ze solidarity k řidičům, kteří když ucítí pivo, tak se neznají:-) Vyrábí se například vakuovou destilací, kvašením pomocí náhradních surovin nebo nízkým stupněm překvašení

Pilsener (Plzeňské) Tento typ piva poprvé uvařil Josef Groll (5.10.1842) v Plzni. Šlo o spodně kvašené pivo s výraznou chmelovou hořkostí a lehkou sladovostí s květinovým aroma. V dnešní době jde o lehce neutrální pivo. Bývá označeno zkratkou -Pils). Objemový podíl alkoholu se pohybuje kolem 4,5-5% (Pilsner Urquell má dokonce pouze 4,4% - což je nejméně ze všech piv plzeňského typu). Pivo se podává chlazené, minimálně však 8 stupňů Celsiových.

Münchener (Mnichovské) je mezinárodně uznávané tmavě hnědé nedoslazované sladové pivo. Vzniklo v Mnichově, kde se nejčastěji označuje jako "černé" (dunkel - ležák), protože se vyrábí i jeho světlejší obdoba. Objemový podíl se pohybuje kolem 4,1% a podává se se sklepovou teplotou (tmavé) nebo mírně chlazené (světlé).

Dortmunder je od plzeňského piva trochu plnější (barvou i chutí), je zde menší podíl chmele a trochu jemnější. Někdy se označuje zkratkou Dort (Nizozemsko, Belgie - více alkoholu a je sladší) nebo Export. Objemový podíl alkoholu je 5% a podává se mírně chlazené.

Kölsch Je to svrchně kvašené pivo s pevnou linií, pojmenované dle německého města Kolín nad Rýnem. Světlé pivo, lehké a jemné, ale se silným obsahem oxidu uhličitého. Má kolem 5% alkoholu a může se vařit s malým množstvím pšeničného sladu. Kölsch je chráněný druh s pevně stanoveným obsahem a metodou vaření. Pozoruhodná schopnost tohoto piva je zklidnit žaludek. Podává se se sklepovou teplotou a s párkem.

Duvel Tento "čert" je typickým belgickým pivem. Někdy můžeme slyšet název těžké světlé belgické pivo . Připravuje se svrchním kvašením, což zaručuje vyšší podíl alkoholu a ráznou chmelovou hořkost. Může se pít jak studené tak při pokojové teplotě.

Porter Jde o londýnské pivo vyráběné z opraženého, nesladového ječmene a silně chmelené. V dnešní době se vyrábí spodní fermentací-kvašením hlavně jiných zemích než v Anglii. Alkoholový podíl se pohybuje kolem 5-7,5% a podává se se sklepovou teplotou.

Kouřové pivo Slad z těchto piv se suší nad kouřem ze dřeva (nebo rašeliny). Mohou to být spodně i svrchně kvašená piva. Vždy je u nich charakteristická kouřová chuť. Tento styl se vyskytuje především u německého Bamberku a okolí, ale můžeme je nalézti ve Skotsku, ve Francii a dokonce i na Aljašce.

Brown Beers Proslavilo se zejména v Anglii a Belgii. Má charakteristickou jemnou, suše nasládlou chuť. Tmavé, svrchní nadkvasné je tadičním typem piva v Británii. Je dost sladké a může obsahovat až 6% alkoholu. Podává se s pokojovou teplotou

Bock Jeho původ sahá do Dolního Saska, ale v současnosti se spíše vyrábí v Mnichově. Tento druh je spojen s ročním obdobím - podzimní pivo. Jde o spodně kvašená piva s vyšším obsahem alkoholu (kolem 6%) a výrazné sladové sladkosti.

Doppelbock vyrábí se pomocí spodního kvašení. S tímto typem výroby přišli italští mniši v Bavorsku. Názvy těchto typů piv většinou končí na -átor. Objemový podíl alkoholu je vysoký 7,5-13% a podává se mírně chlazené nebo při pokojové teplotě.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home