.comment-link {margin-left:.6em;}

Pivo, pivečko pěnivé, pivečko zlaté...

úterý, října 05, 2004

Přehled druhů piva, vol. II

Ale
Tento pojem je souborným názvem pro svrchně kvašená piva vařená v britském stylu. Toho názvu se však často zneužívá. Klasické ALE by mělo mít barvu jantarovou. Chuť bývá většinou hořká, až nasládlá, ale vyloučena není ani chuť nakyslá. Většina piv je poměrně plná a ovocná. Existují další druhy piv typu ALE : např. ale Mild, ale Bitter, ale Belgické pivo, ale Skotské

Amber
jde jen o speciální typ belgických nebo amerických piv typu ALE. Zdůrazňuje se tu však jen jeho specifické zbarvení.

Saison (ale)
jde o typ ale. Je přirozeně upravované svrchně kvašené. Vyrábí se ve Valounské části Belgie a na belgicko-francouzských hranicích. Podává se se sklepovou teplotou a má objemový podíl alkoholu kolem 5%.

Mild ale
Oblíbené zejména ve střední části a na severozápadě Anglie. Bývá hnědé (temně) a karamelovou příchutí. Mělo by být jen jemně chmeleno. Jde o nejlevněji svrchně kvašené pivo. Podíl alkoholu se pohybuje kolem 2,5-3,5%. Podává se se sklepovou nebo s pokojovou teplotou. .

ale Bitter
Pivo výrazné měděné barvy. Je mnohem více chmelené než většina piv na světě. Někdy mimořádně hořké, v konzistenci velmi často plné. Má nízký obsah oxidu uhličitého. Objemový podíl alkoholu je 3-3,5%. Jde o anglický národní nápoj podávaný při pokojové teplotě

ale Belgické pivo
je vlastně obdobou anglického a má také srovnatelný charakter. Belgiské je však trochu více kořeněné a je živější. Belgičan pojmenuje své pivo termínem ale, pokud je jantarové barvy a svrchně kvašené a nemá-li příliš vysoký obsah alkoholu. Belgická piva ale jsou velmi vhodná pro uhašení žízně místo piv plzeňských.

Burton pale ale
Je živé pivo, lehce nakyslé, se silnou příchutí chmele. Tento typ je někdy znám pod názvem India pale ale, což je reminisance na dávný velký koloniální obchod. Pale ale se v síle různí, ale většinou se jeho objemový podíl alkoholu pohybuje kolem 5%.

Skotské pivo ale
Toto pivo bývá plné a zakulacené, většinou dosti tmavé, sladké a se sladovou praženou příchutí. Toto pivo se pomalu přestalo vyrábět ve Skotsku a tak se nyní vaří spíše ve Francii a Belgii. Nejsilnější piva tohoto druhu se nyní prodávají v Belgii s objemovým podílem alkoholu 7%. Podává se s pokojovou teplotou.

Alt
Jde o spodně kvašené pivo nejčastněji vyráběné v Německu. Alt=Starý : tyto piva se nechávají 3-8 týdnů dozrát "za studena". Barva je nahnědlá (ale není pravidlem), chuťově je jemné, mírně nahořklé, může připomínat chuť lehce praženého sladu. Opět existují další typy piva ALT :

Dusseldorfer, Düsseldorfer alt
Pivo se svrchní fermentací s výraznou měděnou barvou. Pije se především v okolí Düsseldorfu a v něktarých dalších mětech severního Porýní a Vestfálska. Je to jakýsi druhý bratranec britského svrchního nadkvasného, je však v chuti méně vinný. Objemový podíl alkoholu je vyšší než 4%. Podává se se sklepovou teplotou, někdy se prokládá ovocem.

Vídeňský typ (březňák, Marzen)
vyrábí se spodní fermentací. Bývá jantarově nažloutlý a nadprůměrně silný. Objemový podíl alkoholu se pohybuje kolem 5,5% a podává se s pokojovou teplotou.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home