.comment-link {margin-left:.6em;}

Pivo, pivečko pěnivé, pivečko zlaté...

čtvrtek, února 10, 2005

Pivo a jeho prospeh lidsemu zdravi

V poslední době přibývá prací, které se zabývají významem fytoestrogenů ve výživě. Fytoestrogeny významně snižují např. výskyt rakoviny prsu, dělohy, tlustého střeva či prostaty. Obecně se má za to, že v oblasti západní a střední Evropy je v potravě fytoestrogenů nedostatek, což může mít negativní vliv na lidské zdraví.

Např. ve srovnání s asijskými zeměmi je koncentrace fytoestrogenů v evropské výživě zhruba stokrát nižší. Proto je snaha jakýmkoliv způsobem náš denní příjem těchto látek zvýšit. Z tohoto důvodu je velmi příznivé, že se v pivu fytoestrogeny vyskytují. Někteří odborníci na výživu připouštějí, že 1 litr piva může v Evropě zvyšovat denní příjem fytoestrogenů asi o 10 %. Kromě těchto látek je v pivu přítomno, na základě současné úrovně poznání, na 2000 dalších sloučenin.

Pivo je však především jakýmsi vitaminovým koktejlem a je jediným známým alkoholickým nápojem, který obsahuje významné množství vitaminů. Současné významné pokroky v technologiích proto umožňují mnohem intenzivněji a hlouběji zkoumat pivo samotné a jeho vliv na organismus.

„Pivo obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků, které působí velmi příznivě na náš organismus, a např. vypitím 1 litru piva je pokryta nezanedbatelná část denní spotřeby zinku, železa, fluoru a mědi, téměř 50 % hořčíku, 40 % fosforu a 20 % draslíku,“ říká Ing. Vladimír Kellner, CSc., člen Analytické komise Evropské pivovarské konvence, kde je navíc předsedou subkomise Pivo. „V pivu je navíc velké množství polyfenolových látek, které mají silné antioxidační účinky a působí jako jakési lapače volných radikálů. Tím tyto látky z piva pomáhají bránit rozvoji různých rakovinných nádorů v organismu, “ uvedl dále Vladimír Kellner.

„Pivo je předmětem stále většího výzkumu nejen proto, že má mnohasetletou tradici jako potravina i nápoj, ale především proto, že jeho obliba ve světě významně roste a lidé chtějí vědět, co pivo obsahuje a v čem tkví jeho prospěšnost lidskému organismu,“ uvádí Ing. Jan Veselý, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Musíme však dodat – a to stále opakujeme, že je tomu tak pouze tehdy, konzumuje-li se rozumné množství piva, konkrétně tím rozumíme dvě třetinky piva denně pro ženy a dva půllitry pro muže,“ dodává Jan Veselý.

Na základě řady odborných studií provedených na obrovských souborech jednotlivců lze doložit výrazný antisklerotický účinek piva. Bylo také vědecky prokázáno, že alkohol navíc vlivem na krevní destičky snižuje krevní srážlivost, a tím brání vzniku krevních sraženin v tepnách a tedy i vzniku závažných zdravotních komplikací. Alkohol zvyšuje prokrvení mozku a rozšiřuje věnčité tepny, v nižších dávkách snižuje krevní tlak. O pivu je toho tedy známo již hodně. Je však třeba připustit, že ještě mohou existovat látky, které dosud objeveny nebyly, a přesto mají velký vliv na pozitivní zdravotní účinky piva. Proto je problematice výzkumu tohoto nápoje dlouhodobě věnována velká pozornost.
http://www.pivson.cz/index.php?akce=zobraz&clanid=630

0 Comments:

Okomentovat

<< Home