.comment-link {margin-left:.6em;}

Pivo, pivečko pěnivé, pivečko zlaté...

úterý, dubna 12, 2005

Boj proti alkoholismu - Čínská šalvěj

Italští vědci zjistili, že čínská odrůda šalvěje má zajímavé vlastnosti, které by bylo možné využít při léčení alkoholismu".

"Jsme připraveni zahájit klinické pokusy na lidech," řekl profesor Giancarlo Colombo z Neurologického ústavu v Cagliari. Zároveň ale zdůraznil, že "nejprve je třeba získat zelenou pro toxikologické testy, což si může vyžádat několik měsíců".

Colombův tým pracuje na ověřování vlastností čínské byliny Salvia Miltiorrhiza už deset let a jako pokusná zvířata používá laboratorní krysy. Vědci dopěli ke zjištění, že u těchto zvířat je sklon ke konzumaci alkoholu výrazně menší, pokud je jim podáván výtažek ze sušených kořenů čínské šalvěje.

Tuto rostlinu běžně využívá nejen čínská kuchyně, ale i tamější tradiční lidová medicína.

Podle studie, jíž Colombův tým zpracoval, šalvěj "zpomaluje u krys, které předtím nebyly vystaveny vlivu alkoholu, získání návyku na alkohol". Vědci také zjistili, že podávání výtažků ze šalvěje omezuje u krys chuť na alkohol a po delším abstinenčním období potlačuje touhu po zvyšování množství konzumovaného alkoholu.

Šalvěj tak například může pomoci nemocným osobám ve snaze skoncovat s pitím alkoholu. Umožní jim také, aby si třeba vychutnaly skleničku vína, aniž by pocítily potřebu vypít celou láhev, ujišťuje profesor Colombo.
http://www.doktorka.cz/run/redsys/drogy/r-art.asp?id=2724

0 Comments:

Okomentovat

<< Home